Site icon Edebiyat Hocam | Lise Türkçe ve Edebiyat Konu Anlatımları ve Testler

11. SINIF 2. DÖNEM 1. SINAV ÇALIŞMA KÂĞIDI (Yeni Müfredat)

Bu sınavda yüksek ihtimal ile sizden sohbet veya fıkra yazmanız istenecektir. Bu sebeple metin türlerinin özelliklerini iyice kavramanız gerekmekte. Aynı zamanda soruların geri kalanını roman ünitesinin yanı sıra birinci dönem konuları oluşturacaktır. Bu sebeple ilk dönem konularına da mutlaka çalışınız. Birinci dönem edebiyat sınavları çalışma kâğıtlarına sayfanın sonundaki linkten veya sınav çalışma kâğıtları sekmesinden ulaşabilirsiniz. 🙂

Makale nedir? Makalenin özellikleri nelerdir?

Daha çok bilimsel, akademik ve kültürel konularda bilgi vermek, bir konuya açıklık getirmek, bir düşüncenin doğruluğunu veya yanlışlığını ispatlamak amacı ile kaleme alınan nesnel metin türüne makale denir.

Makalenin bölümleri ile ilgili bilgi veriniz. 

Başlık: Konunun ilgilileri tarafından okunacak ilk bölümdür. Bu nedenle başlık düzenlenirken kelimeler dikkatle seçilmeli, makalenin içeriğini yansıtan en az sayıda kelime kullanılmalıdır. Uygun bir başlığı olmayan makale, hedef okuyucu kitlesine ulaşmayabilir.
Özet: Metnin bütününde anlatılanların ana hatlarıyla ifade edildiği bölümdür. Araştırmanın kapsamı, amacı, araştırmada kullanılan yöntemler, elde edilen bulgular, araştırma sonunda ulaşılan sonuçlar ve metindeki anahtar kelimeler bu bölümde verilir.
Giriş: Temel bilgilerin sunulduğu bölümdür. Bu bölümde konuyla ilgili daha önce yapılan çalışmalar hatırlatılır. Bu çalışmaya neden gerek duyulduğu ortaya konur.
Yöntem: Bu bölümde araştırmada tercih edilen yöntem ve söz konusu yöntemin tercih edilme
nedenleri anlatılır. Yazarın neyi, nasıl ve niçin kullandığını açıkladığı bu bölüm, konuyu bilen bir uzmanın aynı çalışmayı kendi imkânlarıyla tekrar etmesini sağlar nitelikte olmalıdır.
Bulgular: Bu bölümde araştırmada elde edilen bulgular ve bu bulguların ne anlama geldiği dile
getirilir.
Sonuç ve Tartışma: Bu bölümde araştırmada elde edilen bulguların araştırmanın amaçları ile ilişkileri kurulur. Elde edilen bulgulardan birtakım nesnel genellemelere ulaşılmaya çalışılır. Ulaşılan sonuçlar, daha önce aynı veya benzer konularda yapılmış çalışmaların sonuçlarıyla karşılaştırılır. Araştırmanın bilim dünyasına katkısı belirtilir.
Kaynakça: Makalenin sonunda, yararlanılan kaynaklar liste hâlinde gösterilir. Makalede yer alan
her kaynağa, kaynakçada yer verilir; kaynakçada yer alan her kaynağa metin içinde gönderme yapılır. Kaynakça hangi bilginin hangi kaynaktan alındığını göstermez. Bilginin hangi kaynaktan alındığı, metnin içinde kaynağa gönderme yapılarak belirtilir. Kaynakçada her kaynağa yalnız bir kez yer verilir.

Türk edebiyatındaki önemli makaleler nelerdir? 

Sohbet nedir? Sohbetin özellikleri nelerdir?

Herhangi bir konu ile ilgili okurla konuşuyormuş gibi kişisel düşüncelerin paylaşıldığı metin türüne sohbet (söyleşi) denir. Yazar, kişisel görüşlerini adeta sohbet ediyormuş gibi anlatır.

Fıkra nedir? Fıkranın özellikleri nelerdir? 

Genellikle güncel konuları derine inmeden ve kanıtlama amacı gütmeden öznel bir şekilde ele alan metin türüne fıkra (köşe yazısı) denir.

Sohbet ile fıkra arasındaki farklar nelerdir?

Roman nedir? Türk edebiyatında alanında ilk olan romanlar nelerdir? 

Roman; gerçek ya da gerçeğe uygun olay veya durumları kişi, yer ve zaman unsurlarına bağlı olarak anlatan uzun, edebî bir nesir türüdür. Ortaya çıktığı dönemden bugüne kadar biçimsel, kurgusal
ve teknik yönden türlü değişimler geçiren romanın yapı unsurları; kişi, yer, zaman ve olay örgüsüdür.

İlk çeviri roman: Telemak- Yusuf Kamil Paşa ( Fenolon’dan çevirmiştir.)

İlk edebi roman: İntibah- Namık Kemal

İlk tarihi roman: Cezmi- Namık Kemal

İlk psikolojik roman denemesi: Zehra- Nabizade Nazım

İlk psikolojik roman: Eylül- Mehmet Rauf

İlk köy romanı: Karabibik- Nabizade Nazım

İlk realist roman: Araba Sevdası – Recaizade Mahmut Ekrem

İlk yerli roman: Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat- Şemsettin Sami

1923-1950 yılları arasında Cumhuriyet Dönemi romancılığı ile ilgili bilgi veriniz. 

 

1950-1980 yılları arasında Cumhuriyet Dönemi romancılığı ile ilgili bilgi veriniz. 

Modernizm ve modernist romanların özellikleri nelerdir?

Modernizm, 19. yüzyılın sonları ile 20. yüzyılın başlarında ortaya çıkan, geleneksel anlatım biçimlerine karşı çıkan bir edebi ve sanatsal harekettir.

 

Exit mobile version