Site icon Edebiyat Hocam | Lise Türkçe ve Edebiyat Konu Anlatımları ve Testler

1960 Sonrası Hikâye (12. SINIF 2. ÜNİTE)

Hikâye, yaşanmış ya da yaşanması mümkün yani gerçekçi olayların kişi, yer ve zaman çevresinde anlatıldığı metin türüdür. Türk edebiyatında uzun yıllar şiir biçimi kullanılmıştır. İlk hikâye örnekleri Tanzimat Dönemi’nde verilmiştir ve hikâye bir tür olarak gelişimini sürdürmüştür. Özellikle Cumhuriyet Dönemi Türk edebiyatında gerek biçim gerekse içerik açısından oldukça ilerleme kaydetmiştir ve hikâye türündeki gelişmeler 1960 sonrası hikâye geleneğinde de devam etmiştir.

Önemli Hikâyeciler

Haldun Taner

Öyküleri:

Yaşasın Demokrasi, Tuş, Şişhane’ye Yağmur Yağıyordu, On İkiye Bir Var,

Konçinalar, Sancho’nun Sabah Yürüyüşü, Kızıl Saçlı Amazon, Yalıda Sabah.

Oyunları:

Fazilet Eczanesi, Keşanlı Ali Destanı, Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım…

 

Rasim Özdenören

 

Öyküleri: Hastalar ve Işıklar, Çözülme, Çok Sesli Bir Ölüm, Çarpılmışlar, Denize Açılan Kapı, Kuyu,  Hışırtı, Ansızın Yola Çıkmak, Toz.

 Roman: Gül Yetiştiren Adam

 

Mustafa Kutlu

Öyküleri:

Ortadaki Adam, Gönül İşi, Yokuşa Akan Sular, Yoksulluk İçimizde, Ya Tahammül Ya Sefer, Bu Böyledir, Sır, Arkakapak Yazıları, Hüzün ve Tesadüf, Uzun Hikâye, Beyhude Ömrüm, Mavi Kuş, Tufandan Önce, Rüzgârlı Pazar,  Chef, Menekşeli Mektup, Kapıları Açmak, Huzursuz Bacak, Tahir Sami Bey’in Özel Hayatı, Zafer yahut Hiç, Hayat Güzeldir, Anadolu Yakası…

 

Ferit Edgü

Öyküleri: 

Kaçkınlar, Bozgun, Av, Bir Gemide, Çığlık, Binbir Hece, Doğu Öyküleri, İşte Deniz Maria, Do Sesi, Avara Kasnak, Nijinski Öyküleri.

Adalet Ağaoğlu

Öyküleri:

Yüksek Gerilim, Sessizliğin İlk Sesi, Hadi Gidelim, Hayatı Savunma Biçimleri.

 (DİKKAT! Ölmeye Yatmak, Fikrimin İnce Gülü romanları da karşınıza çıkabilir.)

 Nezihe Meriç

Öyküleri:

Bozbulanık, Topal Koşma, Menekşeli Bilinç, Dumanaltı, Bir Kara Derin Kuyu, Yandırma, Gülün İçinde Bülbül Sesi Var.

 

Sevinç Çokum

Öyküleri:

Eğik Ağaçlar, Bölüşmek, Makina, Derin Yara, Onlardan Kalan  (Bu ilk beş kitap daha sonra üç kitap halinde yeni adlarla yayınlanmıştır.) Rozalya Ana, Bir Eski Sokak Sesi, Evlerinin Önü, Beyaz Bir Kıyı, Gece Kuşu Uzun Öter.

Fürüzan

Öyküleri:

Parasız Yatılı, Kuşatma, Benim Sinemalarım, Gecenin Öteki Yüzü, Gül Mevsimidir, Yedi Öykü, Sevda Dolu Bir Yaz, Toplu Öyküler, Haraç.

 

Necati Tosuner

Öyküleri:

Özgürlük Masalı, Çıkmazda, Kambur, Sisli, Necati Tosuner Sokağı, Çılgınsı, Kambur ve Öncesi, Sisli ve Sonrası, Güneş Giderken, Bir Tutkunun Dile Getirilme Biçimi.

 

Sevgi Soysal

Öyküleri:

Tutkulu Perçem, Tante Rosa, Barış Adlı Çocuk.

 

Necati Cumalı

Öyküleri:

Yalnız Kadın, Değişik Gözle, Susuz Yaz, Ay Büyürken Uyuyamam, Makedonya 1900 (1976)(1978’de Dila Hanım adıyla yeniden yayımlandı, filme alındı.) Kente İnen Kaplanlar, Revizyonist, Yakubun Koyunları, Aylı Bıçak (“Uzun Bir Gece” adıyla ikinci basım 1991)

 

Varoluşçuluk (Egzistansiyalizm) 

 

 

Modernizm 

 

Postmodernizm 

 

Exit mobile version