Gösteriliyor: 4 Sonuçlar
11. Sınıf Sınav Çalışma Kağıtları

11. SINIF EDEBİYAT 2. DÖNEM 1. SINAV ÇALIŞMA KÂĞIDI

Makale nedir? Özelliklerini maddeler halinde yazınız.  Daha çok bilimsel, akademik ve kültürel konularda bilgi vermek, bir konuya açıklık getirmek, bir düşüncenin doğruluğunu veya yanlışlığını ispatlamak amacı ile kaleme alınan nesnel metin türüne makale denir. Daha çok bilimsel konularda yazılan bir düşünce yazısıdır. Diğer düşünce yazılarından en belirgin farkı anlatılanların kanıtlanmak zorunda olmasıdır. Nesnel bir yazıdır …

10. Sınıf Sınav Çalışma Kağıtları

  10. SINIF EDEBİYAT 2. DÖNEM 1. SINAV ÇALIŞMA KÂĞIDI

  Destan nedir ve özellikleri nelerdir? Bir milletin başından geçen ve derin izler bırakan savaş, göç, doğal afet vb. olayların; kahramanlık gösteren kişilere olağanüstü özellikler yüklenerek anlatıldığı manzum (şiirsel) metin türüne destan denir. Özellikleri şunlardır: İnsanlığın meydana getirdiği ilk edebi eserlerdendir. Ulusal nitelik taşır, içinde oluştuğu toplumun izlerini barındırır, dönemin zihniyetini yansıtırlar. Genellikle; savaş, kahramanlık, …

9. Sınıf Sınav Çalışma Kağıtları

9.  SINIF EDEBİYAT 2. DÖNEM 1. SINAV ÇALIŞMA KÂĞIDI

  –> Masal nedir, özellikleri nelerdir? Bilinmeyen bir zamanda ve bilinmeyen bir ülkede geçen, söyleyeni belli olmayan, olağanüstü olayların olağanüstü kahramanlarla anlatıldığı edebi metin türüne masal denir. Sözlü edebiyatta gelişmiş anonim ürünlerdir. Cin, peri, dev gibi düşsel varlıkların yanı sıra insanlar ve hayvanlar da masalın kahramanı olabilir. Gerçek dışı olayların anlatıldığı bir metin türüdür. Olayın …

9. Sınıf Sınav Çalışma Kağıtları

9. SINIF 1. DÖNEM 2. YAZILI ÇALIŞMA KÂĞIDI

1)Nazım birimi nedir? Şiirin her bir satırına dize ya da mısra denir. Nazım birimi bir şiirin kaçarlı dize gruplarıyla yazıldığını ifade eden, şiirin en temel kavramlarından biridir. Beyit: İki dizelik nazım birimine beyit denir. Divan şiirinin temel nazım birimidir. Örnek: Beni cândan usandırdı cefâdan yâr usanmaz mı Felekler yandı âhımdan murâdım şem’i yanmaz mı (Fuzulî) …