SES BİLGİSİ İşitme organımız tarafından algıladığımız titreşimlere ses denir. Seslerin yazıdaki karşılığına ise ”harf” denir. ”Ses Olayları” konusunu anlayabilmek için öncelikle harflerimizin özelliklerini bilmemiz gerekir. Türk alfabesi 29 harften oluşmaktadır ve bu harfler ünlüler (sesliler) ve ünsüzler (sessizler) olmak üzere ikiye ayrılır. Alfabemizde 8 ünlü 21 ünsüz harf bulunur: Ünlü (Sesli) Harfler: Ses yolunda herhangi …
edebiyat sınavı
12. SINIF EDEBİYAT 2. DÖNEM 1. SINAV ÇALIŞMA KÂĞIDI
Cumhuriyet Dönemi’nde halk şiiri ile ilgili bilgi veriniz. Cumhuriyet’le birlikte halk kültürüne büyük önem verilmiş, halk müziği ve dili araştırmaları bilimsel bir kimlik kazanmıştır. Cumhuriyet döneminde halk şiiri, ilgi görmüş bir alandır. Günümüz halk şairleri konu ve tema bakımından şiiri daha da genişletmişlerdir. Şekil bakımından halk şiiri ile aynıdır. Hece ölçüsü kullanılmaya devam edilmiş, şiirde …
11. SINIF EDEBİYAT 2. DÖNEM 1. SINAV ÇALIŞMA KÂĞIDI
Makale nedir? Özelliklerini maddeler halinde yazınız. Daha çok bilimsel, akademik ve kültürel konularda bilgi vermek, bir konuya açıklık getirmek, bir düşüncenin doğruluğunu veya yanlışlığını ispatlamak amacı ile kaleme alınan nesnel metin türüne makale denir. Daha çok bilimsel konularda yazılan bir düşünce yazısıdır. Diğer düşünce yazılarından en belirgin farkı anlatılanların kanıtlanmak zorunda olmasıdır. Nesnel bir yazıdır …
10. SINIF EDEBİYAT 2. DÖNEM 1. SINAV ÇALIŞMA KÂĞIDI
Destan nedir ve özellikleri nelerdir? Bir milletin başından geçen ve derin izler bırakan savaş, göç, doğal afet vb. olayların; kahramanlık gösteren kişilere olağanüstü özellikler yüklenerek anlatıldığı manzum (şiirsel) metin türüne destan denir. Özellikleri şunlardır: İnsanlığın meydana getirdiği ilk edebi eserlerdendir. Ulusal nitelik taşır, içinde oluştuğu toplumun izlerini barındırır, dönemin zihniyetini yansıtırlar. Genellikle; savaş, kahramanlık, …
9. SINIF EDEBİYAT 2. DÖNEM 1. SINAV ÇALIŞMA KÂĞIDI
–> Masal nedir, özellikleri nelerdir? Bilinmeyen bir zamanda ve bilinmeyen bir ülkede geçen, söyleyeni belli olmayan, olağanüstü olayların olağanüstü kahramanlarla anlatıldığı edebi metin türüne masal denir. Sözlü edebiyatta gelişmiş anonim ürünlerdir. Cin, peri, dev gibi düşsel varlıkların yanı sıra insanlar ve hayvanlar da masalın kahramanı olabilir. Gerçek dışı olayların anlatıldığı bir metin türüdür. Olayın …
9. SINIF 1. DÖNEM 2. YAZILI ÇALIŞMA KÂĞIDI
1)Nazım birimi nedir? Şiirin her bir satırına dize ya da mısra denir. Nazım birimi bir şiirin kaçarlı dize gruplarıyla yazıldığını ifade eden, şiirin en temel kavramlarından biridir. Beyit: İki dizelik nazım birimine beyit denir. Divan şiirinin temel nazım birimidir. Örnek: Beni cândan usandırdı cefâdan yâr usanmaz mı Felekler yandı âhımdan murâdım şem’i yanmaz mı (Fuzulî) …
11. SINIF 1. DÖNEM 1. YAZILI ÇALIŞMA KÂĞIDI
1.Edebiyat ve toplum arasındaki ilişkiyi açıklayınız. Her edebi eser hangi dönemde üretilmiş olursa olsun, bir toplumun içinde oluşur. Onu üreten sanatçı toplumun bir parçasıdır. Ve her eser içinde oluştuğu toplumun izlerini taşır. Edebi eserler, bir toplumun ortak hafızasını oluşturan ürünlerdir. Bu nedenledir ki bir toplumun kültürünü ve yaşantısını bilmek bu eserleri okumaktan, incelemekten geçer. Aynı …
10. SINIF 1. DÖNEM 1. YAZILI ÇALIŞMA KÂĞIDI
1.Edebiyat-din arasındaki ilişki nedir? İnsan toplumun bir parçasıdır. Edebiyat ise insanın ürünlerinden oluşur. Bu nedenle insanı ve toplumu etkileyen her şey edebiyatı da etkiler. Din hem kişisel hem de toplumsal anlamda insanların hayatına yön verir. Bunu edebi metinlerde de rahatlıkla görebiliriz. Din ve edebiyat ilişkisi edebi metinlerin ortaya çıktığı ilk dönemlere kadar uzanır. İlk …
9. SINIF 1. DÖNEM 1. YAZILI ÇALIŞMA KÂĞIDI
1.Edebiyat nedir? Edebiyat ya da yazın, duygu ve düşüncelerin kişide estetik haz uyandıracak şekilde dil ile anlatma sanatıdır. Türkçede edebiyat kelimesi ilk defa Tanzimat Dönemi’nde Şinasi ve Namık Kemal’in yazılarında kullanılmıştır. 2.Edebi eser nedir? Duygu ve düşüncelerin kişide estetik haz uyandırmak amacıyla anlatıldığı yazılı ya da sözlü eserlere edebi eser denir. Edebiyat denince akla …