Haber, ülkede ve dünyada son gün ya da günlerde yer alan olaylarla ilgili olarak basın, yayın ve iletişim organlarıyla kamuya iletilen her türlü bilgidir. Güncel ve ilginç bir olayın olduğunca nesnel ve gerçeğe uygun bir biçimde sunulmasıdır. Yurt içi veya yurt dışından herhangi bir olayı, durumu, bilgiyi ulaştırmak amacı ile kaleme alınan ve insanların büyük bir kısmını ilgilendiren yazıya haber yazısı(metni) denir. İyi bir haber yazısının temel özellikleri vardır.

ÖZELLİKLERİ:

  • Haber yazısı objektif olmalıdır. Yazarın kişisel düşüncelerini yansıtmamalı, yazar olayı tarafsız bir şekilde sunmalıdır.
  • Özlü ifadeler kullanılmalı, gereksiz ayrıntılardan kaçınılmalıdır.
  • 5N 1K ilkesine uygun olmalı, haber yazısı bu soruların tamamını yanıtlayacak şekilde yazılmalıdır.(Ne, Nerede, Ne Zaman, Neden, Nasıl, Kim?)
  • Başlığı olayı ifade etmeli ve ilgi çekici olmalıdır.
  • Olaylar kronolojik bir şekilde sıralanmalıdır.
  • Anlaşılabilir, net bir dil kullanılmalıdır.
  • Doğru ve güvenilir kaynaklardan alınan bilgiler eşliğinde hazırlanmalıdır.
  • Konusu toplumun genelini ilgilendirmelidir. Güncel olmalıdır.
  • Yazı, olayın bağlamını ve önemini okura sunabilmelidir.
  • Resim, fotoğraf ya da grafik gibi görsel unsurlar içerebilir.

Haber Yazma Teknikleri 

Haber yazma teknikleri kitle iletişim aracının türüne ve haberin konusuna göre değişmektedir. Günümüze kadar en çok kullanılan haber yazma teknikleri şunlardır:

1)Ters Piramit Tekniği:

Haber yazımında en eski teknik, ters piramit tekniğidir. Ters piramit tekniği,
günümüzde de en çok kullanılan haber yazma tekniğidir. Bu teknikte habere yönelik bilgilerin, hedef kitlenin ilgisine göre en önemliden daha az önemliye doğru sıralanması öngörülür. Yani habere yönelik bilgiler en önemliden daha az önemliye doğru sıralanır. Haberin can alıcı noktalarının hızlı iletilmesini sağladığı için çok tercih edilir.

2)Düz (Normal) Piramit Tekniği:

Düz piramit tekniği, ters piramit tekniğinin aksine ayrıntıdan başlanarak haberin en önemli unsurlarının sonda verilmesi yöntemidir. Bu teknik, olay çok önemli değilse, güncelliğini yitirmiyorsa, okurun zamanı yeterliyse, haberin yayınlanacağı alan ve süreye ilişkin sınırlama yoksa kullanılır.

3)Dörtgen ya da Kare (Kutu) Tekniği:

Ters piramit tekniğinin uygulanamayacağı durumlarda, haberi oluşturan verilerin tümü aynı önemdeyse bu durumda dörtgen ya da kare tekniğini uygulamak gerekmektedir. Haberle ilgili kısa bir bilgi verilerek habere başlanır. Ardından önem derecesine göre en önemli haberlerin önce verilmesiyle devam eden bir tekniktir. 

Televizyon Haberciliği

Televizyon haberciliği, toplumu ilgilendiren olayların ve durumların ses ve görüntü aracılığıyla halka ulaştırılmasının yanı sıra daha hızlı ve kapsamlı haberleri sunabilmesi için yapılandırılmış bir iletişim faaliyetidir. En önemli nokta görüntü ve sesi eş zamanlı aktarmaktır. Diğer haber sunuş biçimlerine göre daha hızlıdır ve spikerin varlığı izleyiciye bir muhatap sunduğu için iletişimi daha güçlü kılar.

İnternet Haberciliği

İnternet haberciliği, sadece internet üzerinden haber yayını yapılması anlamına gelen bir medya terimidir. İnternet haberleri, gazetelerin aksine basılı şekilde okuyucuya ulaşmaz. Geleneksel gazeteye alternatiftir. Haberin çok daha hızlı ulaşmasını sağlar. Televizyon haberciliğinden farklı olarak da saatli bir haber bülteni yoktur. Son zamanlarda video paylaşım sitelerinin popülaritelerin artması ile birlikle internet haberciliği, video destekli haberciliğe atılmışlardır.