Site icon Edebiyat Hocam | Lise Türkçe ve Edebiyat Konu Anlatımları ve Testler

Edebiyata Giriş (9. SINIF )

Bu ünitenin içeriği: 
EDEBİYAT NEDİR?

Duygu, düşünce, hayal, olay ya da durumların kişide estetik haz uyandıracak şekilde dil aracılığı ile ifaden etme sanatına edebiyat ya da yazın denir. Edebiyat denildiğinde akla her ne kadar sadece yazılı metinler gelse de sözlü ürünler de edebiyatın bir parçasıdır. Türkçede edebiyat sözcüğü Tanzimat Dönemi’nde kullanılmaya başlanmıştır. Bundan önce ilm-i edebşiir veya inşâ gibi terimler kullanılıyordu. ”Edebiyat” sözcüğü ilk defa bu dönemde Şinasi ve Namık Kemal’in yazılarında kullanılmıştır.

Edebiyatın Konusu: Aklınıza gelebilecek her türlü duygu, düşünce, hayal, durum vb. edebiyatın konusu olabilir. 

Edebiyatın Yöntemi: Edebiyatta sanatçı edebi eserini oluştururken gerçekliği yansıtabileceği gibi isterse ”düşsel” özellikler de kazandırabilir. Yazar ya da şair olanı aktarırken kendi süzgecinden geçirip kendi duygu ve düşüncelerini de ekler. Bu nedenle edebiyatın gerçeği ile hayatın gerçeği aynı değildir. Bu durum da tamamen konunun farklı açılardan ele alınması ile yani yöntemi ile ilgilidir. 

EDEBİYATIN GÜZEL SANATLAR ARASINDAKİ YERİ
SANAT

Sanat, en genel anlamıyla yaratıcılığın ve hayal gücünün ifadesi olarak anlaşılır. Tarih boyunca neyin sanat olarak adlandırılacağına dair fikirler sürekli değişmiş, bu geniş anlama zaman içinde değişik kısıtlamalar getirilip yeni tanımlar yaratılmıştır. Fakat öyle ya da böyle sanat birincil bir ihtiyaç olmasa da sanatsız bir coğrafya bu zamana kadar hiç var olmamıştır. Çünkü sanat, insanın kendisini ifade etme ihtiyacından doğmuştur. Güzel sanatların temel nitelikleri bulunmaktadır: 

-Güzellik

-Evrensellik

-Özgünlük

-Etkileyicilik

-Yaratıcılık

Güzel sanatlar her ne kadar bu özellikleri taşısa da kullanılan malzemeye göre sınıflandırılır. Güzel sanatların sınıflandırılmasına aşağıdaki tablodan ulaşabilirsiniz.

SANAT VE ZANAAT

Sanat; duygu, düşünce ve hayallerin çeşitli yollarla estetik şekilde sanatçı tarafından ifade edilmesidir. Bunu icra eden; bazen bir ressam, bazen bir yazar, bazense bir heykeltıraştır.  Zanaat ise el becerisi ve deneyim isteyen kuyumculuk, marangozluk, terzilik gibi meslekler için kullanılan bir terimdir. Önceden sanat ve zanaat aynı kavramlarmış gibi kullanılıyordu fakat zamanla sanat ve zanaatın birçok noktada birbirinden ayrıldığı fark edilmiştir. İşte sanat ve zanaat kavramlarının farkları: 

BİLİM VE SANAT ARASINDAKİ FARKLAR

Bilim; nedensellik, merak ve amaç besleyen, olguları ve iddiaları deney, gözlem ve düşünce aracılığıyla sistematik bir şekilde inceleyen uygulamalı disiplinler bütünüdür. Sanat ise gerçeğe estetik açıdan yönelen yöntemlerin tümüdür. Aslında bilim sanat tamamen birbirinden farklıdır. İşte bu farklılıklar:

 

♦İlk ünitenin içinde bulunan diğer konulara aşağıdaki başlıkların üzerine tıklayarak ulaşabilirsiniz:

 

Exit mobile version